Izrael: Tisíce pravoslávnych pútnikov oslávili Veľkú noc v Jeruzaleme

13.04.2012 Celý región

Jeruzalem 13. apríla (TASR) - Tisíce pravoslávnych kresťanov oslávili dnes v Jeruzaleme veľkonočný Veľký piatok. Zástupy pútnikov z Cypru, Grécka, Ruska, zo Srbska, z Ukrajiny a ďalších prevažne pravoslávnych krajín kráčali ulicami jeruzalemského Starého mesta, aby si pripomenuli udalosti spojené s ukrižovaním Ježiša Krista.

Veriaci na čele s duchovnými smerovali do starobylej baziliky Božieho hrobu, ktorú podľa tradície postavili na mieste Ježišovho ukrižovania.

Na veľkonočnú púť do Jeruzalema a ďalších posvätných miest kresťanstva prišlo tento rok aj približne 2500 koptských kresťanov z Egypta. Umožnilo to nedávne úmrtie koptského pápeža Šenúdu III., ktorý na protest proti izraelskej politike voči Palestínčanom takéto púte desaťročia zakazoval.

Rímski katolíci a protestanti oslavovali Veľkú noc už pred týždňom. Pravoslávne cirkvi si ju však pripomínajú o týždeň neskôr, keďže sa pridŕžajú staršieho juliánskeho kalendára.

Oslavy pravoslávnej Veľkej noci v Jeruzaleme vyvrcholia v sobotu tradičným obradom zapálenia svätého ohňa v bazilike Božieho hrobu, ktorý sa praktizuje už najmenej 1200 rokov.

Do ulíc Jeruzalema vyšlo dnes aj mnoho ortodoxných židov, ktorí v posledný deň osláv židovského sviatku pascha prúdili do synagóg a k Múru nárekov.
 

Vyberte región